Franciaországban a Szélrózsa Néptáncegyüttes

A földesi Szélrózsa Néptáncegyüttes képviselte Magyarországot azon a nemzetközi folklór fesztiválon, melyet 2013. augusztus 15-18. között rendeztek meg a franciaországi Montréjeau városában.


   A négynapos fesztivál minden napján felcsendültek a magyar népdalok és a táncosok népviseletekben előadott koreográfiáikkal mutatták be az érdeklődőknek a magyar néphagyományokat. A fesztiválra a világ minden tájáról érkeztek művészeti csoportok (Benin, Bolívia, Ciprus, Spanyolország, Magyarország, India, Lengyelország). A közel 400 fellépő saját országát képviselve a szeretet és a szenvedély, a testvériség és egyenlőség, a művészet és a népi hagyományok szellemében szórakoztatta a fesztiválra kilátogató közönséget.

   A Montréjeaui Folkolor Fesztivál 1950-től kezdődően nőtte ki magát és az idei évben 54. alkalommal került megrendezésre. Kezdetben helyi eseményként funkcionált, majd az évek során nemzetközi fesztivállá alakult át, ahol a látogatóknak lehetőségük van megismerkedni különböző kultúrák szokásvilágával. Így minden év augusztusában néhány napra Montréjeau a folklór és a népművészet fővárosává válik.