Bemutatkozás

A Karácsony Sándor Közösségi Ház Földes kulturális és közművelődési központja.

A Karácsony Sándor Általános Művelődési Központ alapfokú oktatási, valamint alapfokú művészetoktatási intézményegysége a köznevelési feladatot ellátó egyes önkormányzati fenntartású intézmények állami fenntartásában vételéről szóló 2012. évi CLXXXVIII. törvény értelmében 2012. december 31-el átkerült a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásába. 

A továbbiakban már csak közművelődési feladatot ellátó intézmény elnevezését Karácsony Sándor Általános Művelődési Központról Karácsony Sándor Közösségi Házra változtatta meg Földes Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete 2013. január 1-jétől.

Az intézmény közművelődési feladatait a népi hagyományápolás és értékközvetítés jegyében végzi. A közművelődés széleskörű tevékenységrendszerében nagy hangsúlyt fordítunk a különböző feladatok minőségi megvalósítására. Elsődlegesnek tekintjük az intézményhasználók (gyerekek, fiatalok, felnőttek) meglévő tudásának bővítését új ismeretek, készségek, kompetenciák elsajátításának segítésével. 

A művelődésben nagy szerepe van az ismeretterjesztésnek, melyet intézményünk ismeretterjesztő előadások szervezésével valósít meg. Az elsősorban felnőttek részére szervezett ismeretterjesztő előadások a délutáni vagy esti órákban kerülnek megrendezésre a legkülönfélébb témakörökben: egészséges életmód, természetgyógyászat, újságírás, gazdálkodás, művészeti témák. 

Az intézmény elsődleges feladatai közé tartozik a településen működő civil szervezetek, önszerveződő közösségek munkájának segítése is. A közösségi ház keretein belül jelenleg négy kiscsoport működik, akik kölcsönös együttműködésben végzik tevékenységüket. 

A Szélrózsa Ifjúsági Néptáncegyüttes 2011-ben ünnepelte 35 éves fennállását. Dániában, Spanyolországban, Franciaországban, Németországban és Erdélyben nemzetközi néptánc fesztiválokon képviselték községünket és országunkat, hatalmas sikerrel. A néhány éve alakult Szélrózsa Hagyományőrző Egyesület a csoport munkáját segíti. 

Az Őszirózsa Nyugdíjas Klub a helyi időskorú lakosságot öleli fel, számukra művelődési és szórakozási programokat szervez. 2010-ben ünnepelték megalakulásuk 25 éves évfordulóját. 

A Balásházy János Kertbarát Kör a „Kertészkedj – Művelődj – Barátkozz” jelmondat szellemében tevékenykedik. A vezetőség tagjai ismeretterjesztő előadásokat, kertlátogatásokat és szabadidős programokat szerveznek. 

A Nosztalgia Hagyományőrző Egyesület a legfiatalabb közösség, mely az intézmény keretein belül működik. A hagyományok ápolása mellett nagy hangsúlyt fordítanak a népzenei kultúránk őrzésére. 

A Karácsony Sándor Közösségi Ház követve az nagy múltú előd – a Karácsony Sándor Általános Művelődési Központ – hagyományait nagyrendezvények szervezésével igyekszik a lakosság részére kulturált szórakozási lehetőségeket teremteni. A majális, gyereknap, a nyárbúcsúztató lovas- és falunap sokszínű programmal várja minden évben az érdeklődőket.

Kiemelt esemény közművelődési évünkben a Kárpát-medencei Vőfélytalálkozó, mely már hat alkalommal került megrendezésre. Az országos szinten is ismert esemény több száz vendéget vonz a településre. A komplex népművészeti találkozó a vőfélység hagyományainak felelevenítése mellett számos egyéb programot is kínál. A paraszti disznótorok, a kézművesek által rendezett játszóház és vásár, a népzenei hagyományaink ismert muzsikusokkal történő bemutatása minden idelátogató elismerését kivívták.

{jcomments off}